Hvilken type hvalp? 

Ønsker du en højavlshund eller en sportshund?  Valget er betinget af dine krav og forventninger til din kommende hund; skal det i overvejende grad være være en familiehund til almindeligt brugsarbejde eller evt. udstilling du vil have? Eller ønsker du en sportshund med udprægede brugsegenskaber til konkurrencesport ?
Se evt. mere om dette under afnittet "varianter".

Skal din kommende schæferhund have en almindelig pels (stockhåret), eller skal den være langhåret ? (langstockhåret med underuld) Den variant, som indtil for nylig bare gik under betegnelsen "langhåret," er blevet internationalt godkendt under forudsætning af, at den har underuld. Den hedder så helt korrekt "langstockhåret med underuld." Men lad os bare for nemheds skyld sige langhåret! Hvorvidt man synes om den ene frem for den anden, er selvfølgelig en smags sag. Men den langhårede er altså ikke længere en genetisk fejl, der udelukker hunden fra at deltage i udstilling og avl.


Nogle spørger, om der er stor forskel på at holde en langhåret og en stockhåret: Jeg kan til det svare, at det nok er en god idé at have en vandslange placeret tæt ved indgangen, når man har en langhåret, for så kan man hurtigt få skyllet det værste skidt af de lange hår under maven og på halen, når det er vådt i vejret. For der kan selvfølgelig sætte sig mere mudder og skidt fast i de længere hår. Om de fælder mere eller oftere: Ikke mig bekendt, men mængden kan vel forekomme mere udtalt, da hårene er det længere end på en stockhåret...
Se også mere om dette under "varianter".


Han eller tæve?

Dette spørgsmål har en del nye hundeejere. Andre er helt sikre og nogle får jeg somme tider til at ombestemme sig, fordi jeg danner mig et indtryk af, at det ene køn er et bedre valg for en bestemt køber. Med sine ca. 40 kg kræver en han noget fysik og noget teknik at styre – især hvis han ser noget meget spændende, som han for fuld kraft må hen og undersøge. Og indtil hunden er helt voksen, veltrænet og lydig, må man regne med sådan nogle pludselige indfald fra hundens side. Så fysikken er altså én del af det. Men nok så vigtig er den individuelle grad af positiv myndighed og autoritet, som en hundefører bør besidde! Den er der nogle mennesker, der simpelthen ikke har, og den, vil jeg påstå, er særdeles vigtig i forhold til en hanhund med en vis selvsikkerhed! For mange førstegangsejere og for en del børnefamilier, samt folk som beskrevet ovenfor, vil en tæve være det bedste valg. Hun vejer trods alt kun ca. 30 kg og er ofte lidt blidere og knap så selvstændig.


En del giver udtryk for, at de synes, løbetider virker afskrækkende. Til det vil jeg hævde, at det trods alt kun er få uger på et helt år, og nu om dage kan man købe gode løbetidsbukser, som forhindrer det allermeste drypperi på gulvet. En ekstra, og for de fleste attraktiv fordel ved tæver er, at de kun fælder i forbindelse med deres løbetid. Der fælder de til gengæld helt igennem, men så er det også overstået, og der ryger knap et hår af hende før den næste løbetid. Hanner fælder til gengæld noget uregelmæssigt, men ganske ofte og især i deres første 3 leveår.


Hvilken kvalitet? ......Hvis man kan tale om det!

Man kan begrænse mulighederne for sig selv og for hunden ved at foretage et "forkert" eller et uheldigt valg. Dermed mener jeg, at hvis man f. eks. får anskaffet en hvalp, der er udstyret med en "basisstamtavle," og forældrene aldrig siden bliver "opgraderet," så alle muligheder er åbne for afkommet, ja, så er det rigtig ærgerligt, hvis køberen i mellemtiden er blevet interesseret i at dyrke alle mulighederne inden for Schæferhundeklubbens system. Så ved at gardere sig bedst muligt, når man vælger opdrætter og hvalp, kan man med stor sandsynlighed undgå senere ærgelser.

Det at gardere sig gælder i høj grad også, når det kommer til sundhed (især HD og AD), psyke, brugsegenskaber og resultater fra udstillinger og/eller brugskonkurrencer! Er du i tvivl, så spørg eller få andre til at undersøge facts vedr. forældredyrene!

Her kan jeg igen henvise til generel læsning af hele siden, da den er lavet ud fra et ønske om at oplyse så bredt og orienterende som muligt. Læsningen skulle gerne bidrage til ruste nye hvalpekøbere med information, så de bedre kan orientere sig. Siden er ikke lavet for at fortælle, at det kun er hunde fra kennel Team Paka´s, der opfylder de højeste krav, for det er der bestemt også andre kennelers hunde, der gør!


Læs mindre